Salinas de Tenefé

Salinas de Tenefé

 

Dit Museo de Sitio maakt deel uit van een etnografisch complex uit het einde van de 18e eeuw, dat een oppervlakte van 20.000 m² beslaat op een zoutpan boven klei. Het heeft een klein gebouw van twee verdiepingen, dat door de zoutwerkers werd gebruikt, en waar de tentoonstellingszalen zijn ondergebracht. Hier worden de kenmerken van zout, de eigenschappen en functies voor menselijke consumptie, het historische belang van dit product en de vele toepassingen ervan uitgelegd. De zoutpannen zijn nog steeds in gebruik; er is een opslagruimte om het zout op te slaan en te verkopen.

De Salinas de Tenefé werden aan het eind van de 18e eeuw gebouwd met als voornaamste doel zout te verkopen aan de vissersboten die langs de kust van het Canarisch-Saharaanse visgebied visten, en om te voorzien in de eilandconsumptie.

De Salinas de Tenefé werden op 26 april 2005 uitgeroepen tot Bien de Interés Cultural, met de categorie Etnologisch Erfgoed.

 

Las Salinas 33

Las Salinas 66

 

Op het terrein van de zoutpannen bevindt zich het Interpretatiecentrum van de Salinas de Tenefé, dat is gevestigd in het oude huis van de zoutwerker, een traditioneel gebouw dat zowel als woning voor de mensen die de zoutpannen exploiteerden als opslagruimte werd gebruikt.

Het bezoek aan het zoutcomplex bestaat uit twee verschillende delen: de rondleiding door de omgeving van de zoutpannen en het bezoek aan het Interpretatiecentrum, dat zich op de tweede verdieping van het huis van de zoutwerker bevindt. Deze verdieping is ingericht als tentoonstellingsruimte, waar door middel van verschillende panelen, digitale media en reproducties verschillende historische, natuurlijke en antropologische aspecten van zout worden getoond, onderverdeeld in vier thematische blokken:

  1. De natuur van zout. Hier worden aspecten belicht die te maken hebben met de fysisch-chemische eigenschappen van zout, hoe de moleculaire eigenschappen van invloed zijn op de structuur en eigenschappen ervan. Een ander belangrijk aspect dat aan bod komt, is de diverse vormen waarin zout in de natuur voorkomt.

  2. Zout en ons lichaam. Dit thematische blok behandelt het belang van zout in ons lichaam. Het bespreekt de belangrijkste functies van het menselijk lichaam waarbij zout een rol speelt en analyseert ook de gevolgen voor de gezondheid van een teveel of tekort aan zout.

  3. De geschiedenis van zout. De bezoeker krijgt een kort historisch overzicht gepresenteerd via verschillende panelen, waarin de sociale, economische en culturele betekenis van zout door de tijd heen wordt geanalyseerd. Er wordt speciale aandacht besteed aan de specifieke kenmerken van de zoutproductie op de Canarische Eilanden.

  4. De bruikbaarheid van zout. In dit gedeelte worden de vele en gevarieerde toepassingen van zout gepresenteerd, niet alleen in het huishouden, maar ook in toepassingen zoals conservering, pekelen, volksgeneeskunde, enzovoort.

 

 


© Copyright 2024 - Gran Canaria Nieuws en Tips - Alle rechten voorbehouden.

Search